+36 30 981 2142 zenshotokankarate@gmail.com

MIT

KÍNÁLUNK?

Karate

Shotokan Karate

Judo

Judo

Brasilian Jiu Jitsu

Brazil Jiu Jitsu

Verseny

Versenylehetőség

Egyesületünkben a Shotokan Karate mellett Judo, valamint Brazil Jiu Jitsu alapokat is oktatunk.

 

SHOTOKAN KARATE

A Shotokan Karate egy hagyományos okinawai küzdőművészet. Alapvetően nagy küzdőtávolságot használ, gyakorlói elsöprő erejű támadásokat, illetve védésből azonnali visszatámadást gyakorolnak. Egyetlen megsemmisítő akcióban hisznek, mint az ellenfél “ledarálásában”.

Az edzés három részre bontható:

 • kihon (partner nélküli edzés – árnyékbokszolás): Az alaptechnikák: dacsi (állás), zuki (ütés), uke (védekezés), ucsi (csapás) és geri (rúgás).
 • kata (formagyakorlat): támadó és védekező mozdulatok meghatározott sorozata. A katák egymásra épülnek, minden ovfokozathoz adott kata tartozik.
 • kumite (küzdelem): a távolság (maha) és az időzítés technikája. Különböző nehézségi fokai vannak. Nincs full contact, minden technikát “kontrollal” kell végrehajtani. Nagy hangsúly van az egyszerű és gyors technikákon.
JUDO
 
A cselgáncs vagy dzsúdó a 19. század végén kialakult japán küzdőművészet. Jellemzői a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele.
 
Küzdelmi technikák:
 
 • állásharc: tacsi-vaza
 • földharc: ne-vaza
 • dobások: nage-vaza
 • állások: siszei
 • megfogások: kumikata
 • esések: ukemi-vaza
 • kézdobások: te-vaza
 • csípődobások: kosi-vaza
 • lábdobások: asi-vaza
 • hátravetődés: ma-szutemi-vaza
 • oldalra vetődés: joko-szutemi-vaza
 • leszorítások: oszae-vaza
 • fojtások: sime-vaza
 • feszítések: kanszecu-vaza
BRAZIL JIU JITSU
 
A Brazil Jiu Jitsu (portugálul: Jiu-Jitsu brasileiro, BJJ) egy harcművészet és küzdősport, amely Brazíliából ered és a múlt században keletkezett. A brazil dzsúdzsucu sportirányzata földharc irányzat, amiben ütések és rúgások nélkül küzdünk ellenfelünkkel. Az alapgondolat az, hogy ha le akarunk győzni egy nagyobb és erősebb támadót, akkor minél közelebb kell kerülni hozzá, ezáltal minimalizálhatjuk a támadóerejét. Ezután a földre kell őt vinni, ahol feladásra kényszerítő technikák sokasága áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a támadót jobb belátásra bírjuk.
 
A BJJ technikák a következő csoportokba sorolhatóak:
 • földrevitel: Többféleképpen is kivitelezhető; lábak kihúzása, vagy Judo dobás, megfelelő összekapaszkodás (klincselés, clinching) utáni feldöntés. Általában a földharcban kevésbé járatos emberek rendszeresen alábecsülik a földrevitel sikerességének valószínűségét. Az MMA rendezvények bebizonyították, hogy ez egyáltalán nincs így.
 • pozícionálás: A különböző feladásra kényszerítő technikákat nem lehet tetszőleges helyzetben alkalmazni, mert ha rosszul kivitelezzük őket, az ellenfél könnyen ki tud belőlük szabadulni. Mindenekelőtt domináns pozícióba kell kerülni. Aki ilyen teshtelyzetben tartózkodik, jobb eséllyel tudja támadni a másikat, mint fordítva.
 • feladásra kényszerítés: Alapvetően három fajtája létezik: ízületi feszítés, fojtás, illetve kompressziós feszítés.
  Az ízületi feszítés lényege, hogy a különböző végtagokat vagy annak részeit a normális mozgástartományon kívülre próbáljuk kényszeríteni, ezáltal a csontokat összefogó ízületek megfeszülnek, ami intenzív fájdalommal jár a másiknak. A célpont lehet a könyök, csukló, váll, térd, boka vagy gerinc.
  A fojtásnak két fajtája van: vagy a nyaki ütőeret szorítjuk el, amely az agyba jutó véráramot csökkenti, illetve akadályozza meg teljesen, vagy a légcsövet nyomjuk össze, ezáltal fulladást idézhetünk elő.
  A kompressziós feszítés abban áll, hogy az ellenfél izmát megfelelő erővel hozzápréseljük a csontjához.
  Mindegyik módszernél fontos a gyakorlás folyamán, hogy kontrollált módon kell őket végezni, nem maximális erővel, így a sérülésveszély minimális lehet. Amelyik sportoló érzi, hogy alulmarad, egyszerű kopogással jelzi a másik számára, hogy már nem tud szabadulni. Ilyenkor az alávetést sikeresen végrehajtónak azonnal el kell engednie a másikat.
 

Nagyon fontos a mai életkörülmények között, hogy a szülők, edzők, pedagógusok, hozzátartozók helyes irányba tereljék a csemetéket. Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyek minél teljesebbé és jól építhetőek, tervezhetőek, akár hosszútávon is. Életformát és általános értékeket is kell, hogy hordozzon a tevékenység az egészségmegőrzés mellett, valamint fontos, hogy a lehető legtöbb képességünkre pozitívan hasson.
A Karate, Judo, BJJ rendkívül összetett, mozgásfejlesztésen alapuló (ún. motoszenzoros típusú), idegrendszer fejlesztő mozgásforma, mely képes újraindítani az agy fejlődését. Gyakorlása során igen magas fokú mozgásügyességig juthatnak el a gyerekek. Ezek a mozgásgyakorlatok olyan területekre hatnak az agyban, amelyek a beszédért, írásért, olvasásért felelősek.
Megtanulnak beilleszkedni egy közösségbe, javul a figyelmük, együttműködővé válnak. Kifejezetten jót tesz az önismeretnek, a tartásnak, egyensúlynak, testtudatnak, izomérzékelésnek, általános erőnlétnek és állóképességnek, ízületi mozgékonyságnak, figyelemnek, koncentrációnak, monotónia-tűrésnek, fegyelemnek, finomkoordinációnak, ritmusnak, logikának és még nagyon sok képességnek.

Reális, valós, igaz értékeket kapnak…

 

Tisztelettel: Partics Roland Hunor